csokoládé blog

Pillants be a DantoniChocolate műhelyébe!

Pillants be a DantoniChocolate műhelyébe!

Biztosan kóstoltál már kézműves csokoládét, számtalan finomság van ezen a piacon. A legjobbra nem mindig egyszerű rábukkanni, de egy kis kutatással mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló ízeket. Nézzük meg, mitől is különleges a kézműves csokoládé érzés.
A csokoládé akkor jó, ha természetes alapanyagokból készül és valódi ízélményt nyújt. A DantoniChocolate műhelyében ilyen alapanyagokkal dolgozunk.

Csokoládé – a film

Csokoládé – a film

Csokoládé film
A Csokoládé egy vidám mese arról, hogy hogyan változtatja meg egy kis francia falu lakosainak az életét, a csokoládé és az élet szeretete. A történet egy csendes francia kisvárosban játszódik, ahova egy nap két idegen érkezik a szeszélyes északi széllel és szinte azonnal felkavarják a kedélyeket.

A valódi csokoládé érzés

A valódi csokoládé érzés

A kézműves csokoládé lelke a friss és intenzív ízű, valódi alapanyag.
A slowfood virágkorát éljük, egyre többen fedezzük fel megint a friss és jó alapanyagokból, hagyományos módon elkészített egészséges ételeket és italokat. Elegünk van a sok adalékanyagból, a színes és habos-babos ételcsodákból. Vakító színek, hihetelen textúrák, igazán látványosak. Ha a tartalom mögé nézünk, színezékek, állományjavítók és tartósítószerek garmadával találkozunk.

Cuveé, Cru és GrandCru

Cuveé, Cru és GrandCru

Cuvée, cru és grand cru
Gyakran keverik a különböző fajtájú kakaóbabokat és cuvée-ket készítenek belőle a különböző ízhatás elérése érdekében. Így készülnek keverék csokoládé fajták. Kicsit olyan, mintha egy borászatba csöppennénk be, ahol mesteri érzékkel keverik a különböző fajtákat, hogy végeredményként egy különleges aromával álljanak elő.

Számok a csokoládé világából

Számok a csokoládé világából

A 2016. év számai alapján a globális csokoládépiac értéke 98,3 milliárd dollár, és emberek millióinak biztosítja a megélhetést valamilyen formában. Amikor megeszel egy szelet csokoládét, érdemes tudnod, hogy mekkora a hátterében kialakult csokoládévilág. Lássunk néhány adatot!

A kakaófa

A kakaófa

A csokoládé különleges voltát rendszertani elnevezése is igazolja. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, számtalan formában fogyasztható és már az aztékok is mágikus erőt tulajdonítottak neki. A kakaófa az Amazonas melletti őserdők őshonos növénye.

Egy kis csokoládé történelem

Egy kis csokoládé történelem

Amikor megkóstolunk egy csábító tábla csokoládét, valószínűleg nem jut eszünkbe az, hogy ennek a finomságnak a gyökerei az egykori Maya birodalomba vezetnek vissza. Eredetileg a maják kezdték termeszteni a kakaóbabot, majd i. sz. 1200 körül leigázták őket az aztékok, akik megtartották a csokoládé mágikus kultuszát. Már ismerték a kakaóbab felhasználásának módját, fahéjjal, ánizzsal, vaníliával és kukoricaliszttel ízesítették a keserű italt. Így lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el.

A kakaóbabtól a csokoládéig

A kakaóbabtól a csokoládéig

A kakaóbab szüretelése nem egyszerű feladat, a mai napig kézzel szedik le az érett terméseket, mely nagy szakértelmet kíván. Fontos, hogy csak az érett terméseket vágják le a fáról és ne sértsék meg a fa kérgét. Mi történik az után, hogy a kakaóbabot leszedték és felnyitották?