kézműves csokoládé snack

Laktózmentes csokoládé finomságok

A prémium minőségű étcsokoládék nem tartalmaznak tejszármazékokat és temészetesen laktózt azaz tejcukrot sem. Így kiváló laktózmentes csokoládé finomságok alapanyagai lehetnek.

DantoniChocolate laktózmentes csokoládé snack málnás mogyorós tallér.
DantoniChocolate kézműves csokoládé. Nougatine azaz mandularopogós étcsokoládéba mártva. Finom!

Nougatine

A nougatine alapja aranyló karamell, amibe mandulát, pisztáciát, mogyorót, esetleg szezámmagot kevernek és amikor szobahőmérsékletre hűltek a vékonyra nyújtott karamell lapok, akkor formára vágják illetve tördelik és valódi csokoládéba mártják. Étcsokoládéval kombinálva kiváló laktózmentes csokoládé

Csokoládéba mártott

ropogós finomság

A francia nougatine (illetve az olasz mandorlato) az egyik legkedveltebb magvakkal tele édesség.  Jól illeszkedik a magas kakaótartalmú laktózmentes csokoládékhoz és a friss gyümölcsökhöz is.

Számtalan formában elkészíthető.

Mandula

A mandula az egyik legrégebben ismert olajos magfajta. Őshazája Ázsiában található, csonthéjas termését sokféleképpen használják fel. Leggyakrabban az édesiparban találkozunk vele, nyersen és pirítva is használják. A marcipán alapanyagaként is ismerjük, a marcipánról itt olvashatsz bővebben: kézműves csoki töltelékek.

A mandulaliszt, a mandulatej és a mandulavaj is a modern gasztronómia alapanyaga. Magas vitamin-, és ásványi anyag tartalma miatt nagyon kedvező hatással van szervezetünkre. Többek között B vitamint, folsavat, foszfort és vasat is tartalmaz. A reformkonyhák is előszeretettel használják, mivel glutén-, és laktózmentes, sokféle módon elkészíthető.

Mandula szavunk latin-olasz eredetű. (mandorla) Innen jön a nougatine, más néven mandula-ropogós olasz neve is: mandorlato, ami karamellbe sütött pirított mandulaszeleteket jelent. Természetesen étcsokoládéba mártva a legjobb, igazi laktózmentes csokoládé finomság.

Karamell

Krémes, roppanós, omlós, vajas vagy tejszínes, édes, néha sós… ki ne szeretné a karamellt? Története a múlt homályába vész, valójában nem tudjuk pontosan, hogy mikor tűnt fel először a történelem során.

Vannak olyan elméletek miszerint az arab kultúrában már az első ezredforduló környékén ismerték, de a legtöbb feljegyzés az 1600 -as évekből került elő. Akkor még alapvetően kemény, roppanós karamell készült úgy, hogy cukrot karamellizáltak forró vízbe öntve. Ebben a formájában laktózmentes édességnek számított.

A krémes-édes karamellát később alkották meg, amikor tejszínnel vagy vajjal gazdagították. Így alakult ki a lágy és omlós karamell fajta is, mely a mai napig sok-sok édességben megtalálható. Kóstoltál már sóskaramellát? Nézd meg a kézműves bonbon oldalon!

A variációk száma végtelen, a karamell csokoládéval és savanykás gyümölcspürékkel is kiváló összhangot alkot.

Csokoládé tallér

Egy falat roppanós csokoládé gyümölcsökkel, diófélékkel.

Lehet fekete, tej vagy éppen fehér. A feltétként használt gyümölcsökkel, diófélékkel és egyéb finomságokkal megbolondítva számtalan formát ölthet.

Étcsokoládé formában laktózmentes csokoládé finomság.

kézműves csokoládé

csokoládé tallér

variációk

étcsokoládé

varázslatos ízek

laktózmentes

csokoládé

laktózmentes csokoládé snack kandírozott narancs

természetes

valódi diófélék és liofilizált gyümölcsök

Ki ne találkozott már volna aranyba csomagolt csokoládé pénzzel?

Gyerekként büszkén számolgattuk, hogy mennyi van belőle a csomagban, amit éppen kaptunk. Óvatosan bontogattuk, hogy meg tudjuk szerezni a csomagolásban lévő vékony tejcsokoládé érmét, igyekeztünk visszazárni, hogy utána a csomagolása még mindig fényes érmének tűnjön. Egy pillanatra gyerekként is gazdagnak éreztük magunkat, elégedetten majszoltuk a csokoládét, remek napunk volt!

Miért ne hozhatnánk vissza ezt az érzést felnőttként is?!

A csillogó külsőnél már többre tartjuk az igazi csokoládét, a valódi liofilizált vagy kandírozott gyümölcsöket, no és a mogyorót, mandulát pisztáciát, diót és egyéb ropogós magvakat. Ezerféle íz, ezerféle variáció, bármelyiket választjuk, tökéletes apró édesség egy jó ebéd vagy vacsora után, egy finom kávéhoz vagy csak úgy, hogy felvidítsuk, esetleg megjutalmazzuk magunkat.

Kényeztesd magad!

A pillanat most rólad szól, lazíts és kóstolj meg egy falat laktózmentes csokoládé snack-et.

Időnk nagy részében rohanunk, gyakran minden percünk be van osztva. A nap folyamán számtalan feladat vár, igyekszünk mindig a legjobbat kihozni magunkból és figyelni azokra is akik fontosak számunkra. Néha érdemes egy pillanatra megállni, körülnézni és megünnepelni saját sikereinket vagy éppen erőt gyűjteni a soron következő kihívásra.

Néha az is jól esik, ha szánunk időt magunkra és átengedjük magunkat egy kellemes, ízes csokoládé falat élvezetének. Miért is ne? Lazulj egy pillanatra és kapcsolj ki egy finom csokoládé társaságában.

Laktóz és laktózérzékenység

A laktóz egy összetett szénhidrátfajta, ismertebb nevén tejcukor.

Szervezetünk alapesetben ezt egyszerű cukrokra bontja: glükózra és galagtózra. Ahhoz, hogy le tudjuk bontani a laktózt, a laktáz nevű enzimre van szükségünk.

Akinek ez az enzim részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetéből, az nem tudja a tejcukrot megemészetni, ez az úgynevezett laktózintolerancia. Ez azzal jár, hogy laktózt tartalmazó élelmiszer fogyasztása esetén puffadás, hasfájás és hasmenés is kialakulhat.

A laktóz nemcsak az alapvető tejtermékekben fordul elő, sok más élelmiszerben (pl.: margarinokban, feldolgozott húskészítményekben, instant levesporokban, tej-, és fehércsokoládéban, édesítőszerekben, gyógyszerekben stb.)

Mivel nagyon sokan kisebb-nagyobb mértékben laktózérzékenyek, egyre több olyan élelmiszeripari termék kerül az üzletek polcaira, melyek laktózmentesek.

Laktózmentes csokoládé termékekkel is egyre gyakrabban találkozunk.

A minőségi étcsokoládé természeténél fogva nem tartalmaz tejet, így ezt sokan fogyaszthatják. A tejcsokoládé és a fehércsokoládé azonban többnyire sovány és zsíros tejport is tartalmaz. Egyre több csokoládékészítő figyel arra, hogy laktózmentes csokoládé változatokat is készítsen tejcsokoládéból is.

A laktózmentes valóban mentes?  Hogyan készül?

A „mentes” szó kicsit azért félrevezető, mert a laktózmentes tejtermékek összetétele általában megegyezik laktózt tartalmazó társaikéval. A különbség az, hogy a laktózmentes termékekhez már bontott formában adják a tejcukrot azaz glükózra és galaktózra bontják. Így a tejcukor lebontásával, az arra érzékenyek szervezetének már nem kell foglalkoznia. Olyan termékek is vannak, melyek laktózt bontó enzimet tartalmaznak.