kézműves csoki – töltelékek

A kézműves csoki bonbonok számtalan formájával találkozhatunk.

Lehetnek krémesek vagy roppanósak, fűszeresek vagy édesek, sósak vagy akár csípősek is.  Hogy kicsit közelebb kerüljünk ehhez a csokoládé illatú bonbonvilághoz, nézzük meg, melyek a leggyakrabban használt alaptöltelékek.
kézműves csoki bonbonok töltelékei
gianduja ami csokoládé és finomra darált mogyoró, mandula vagy éppen dió keveréke

Gianduja

Az egyik legismertebb íz. Mindannyian találkoztunk már kagyló alakú belga töltött csokoládéval, különböző csomagolásban sokfelé hozzá lehet jutni.

A formás csokoládéréteg rejti a gianduját, ami csokoládé és finomra darált mogyoró, mandula vagy éppen dió keveréke. Az íze aszerint változik, hogy milyen darált magvat tesznek bele, illetve meghatározza az is, hogy étcsokoládéval vagy tejcsokoládéval keverik össze.

Eredetileg Olaszországból származik, az olasz gianduja minimum 30% mogyorópasztát tartalmaz. Egyáltalán nem szemcsés érzetű, lágy és selymes, mint a valódi olvadt csokoládé.

A gianduját egyébként csokoládé burok nélkül is készítik, csinos kockákra vágva, ami önmagában is nagyon kellemes édesség.

Tömegváltozata a világszerte ismert Nutella, ami sokkal kevesebb mogyorót és csokoládét tartalmaz.

Praliné

A praliné nagyon hasonlít a giandujára azaz őrölt magvak és csokoládé keveréke, a különbség talán csak annyi, hogy a pralinét mindig egy réteg csokoládé vonja be. A pralinéba keverhetnek még vajat és más tejtermékeket, illetve fűszereket is. Csokoládé-tartalma minimum 25%, ezt egészítik ki a különböző dióféleségek, más olajos magvak, tejszármazékok és természetesen a fűszerek ezerféle keveréke.

A mendemonda szerint a praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki állítólag egy alkalommal odaégette a mandulás desszertet és egy hirtelen ötlettől vezérelve olvasztott csokoládét öntött rá, abban reménykedve, hogy valami jó dolog sülhet ki belőle. Mindez 1671-ben történt, de arról már nem szól a történet, hogy a végeredményt vajon értékelték-e a marsall házában.

A praliné csokoládé-tartalma minimum 25%, ezt egészítik ki a különböző dióféleségek, más olajos magvak, tejszármazékok és természetesen a fűszerek ezerféle keveréke.
A croquant az egyik legfinomabb kézműves csoki snack.

Croquant

Más néven ropogós, az egyik legfinomabb kényeztető kézműves csoki snack. Az olvasztott cukorba különböző magvakat kevernek, mandulát, mogyorót, pisztáciát, diót. A kész masszát nyújtják, formázzák, szeletelik vagy éppen darabokra törik. Még finomabb, ha a szeleteket csokoládéba mártják.

A jó minőségű ropogósba kizárólag kiváló mogyorót, pisztáciát és mandulát kevernek, míg leginkább az amerikai piacon földimogyorós változatai is előfordulnak. Ez egyfajta olcsóbb megoldás, Európában nem kifejezetten népszerű.

Kézműves csoki termékekben szinte sosem találkozunk földimogyoróval, annál inkább igazi mogyoróval és a mandulák, diók nemes változataival.

A ropogós megnevezést ma már tágabb értelemben is használják, hiszen pl. a karamell croquant biztosan nem tartalmaz dióféléket, ellenben finom, ropogós karamell darabokat annál inkább, lágy kézműves csoki burokban.

Karamell

A karamellt nem kell bemutatni, mindenki ismeri, sokféle fajtája létezik. Alapvetően égetett cukor alapú, amihez tejszínt vagy egyéb tejtermékeket kevernek, így alakítva lágyságát és ízét.

A forralás ideje illetve hőfoka dönti el , hogy puha vagy éppen keményebb állagú lesz. Ha csak cukrot forralnánk és nem tennénk hozzá pl. vajat vagy tejszínt, akkor kemény, ragadós és nem túl ízes végeredményt kapnánk.

A tejtermékek az összes karamellát megszelídítik. Már az 1600-as években is készítettek a maihoz hasonló karamellát, azóta azonban a recept folyamatosan változik, egyre több változatával találkozhatunk.

Keverik tejszínnel, vajjal, adnak hozzá csokoládét vagy gyümölcspürét. A gyümölccsel felfőzött karamell igazi kézműves különlegesség, kissé savas, aromás gyümölcsökkel a legkiválóbb.

A karamell alapvetően égetett cukor alapú, melynek ízét tejszínnel vagy vajjal kevernek össze. Így lágy és kellemes állagú lesz.
A marcipán mandulaörlemény és cukor keveréke. Minél magasabb a mandula tartalma, annál kellemesebb az íze. Kiváló kézműves csoki töltelék.

Marcipán

Az örök kedvenc. Számtalan variációban készítik és biztosan állíthatjuk, hogy sikere több száz éve töretlen. Más népszerű kézműves csoki töltelékekkel szemben – melyeket a cukrászok és a gyártók is számtalan módon értelmeznek (pl. nugát, trüffel, palet vagy ganache) – a marcipán eredeti változata szinte minden szakirodalomban egyértelműen mandulaőrlemény és cukor keveréke.

Számos legenda őrzi történetét, de pontos eredete a mai napig nem ismert.
Európában sokkal később terjedt el. Kezdetben gyomorbántalmakra adták, mint orvosság. Akkoriban a cukor nagyon drága volt és csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy ezt a drága csemegét fogyasszák.

A klasszikus változat tehát mandulaőrlemény cukorral keverve, de készülhet mogyoróval, dióval és pisztáciával is. A minőségét többek között a benne lévő őrölt magvak és a cukor aránya határozza meg.

Minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál élvezetesebb önmagában is fogyasztani.

Nugát

Az igazi nugát felvert tojásfehérjéből, égetett cukorból vagy mézből, dióból vagy mogyoróból áll. Az is előfordul, hogy ízletes kandírozott gyümölcsöket kevernek hozzá.

Köze sincs ahhoz a gyenge minőségű csokoládétermékhez, amit a nagy üzletek polcain nugátként találhattunk meg hosszú éveken keresztül.

Az egyik leghíresebb valódi nugát a montélimari fehér nugát, melyet eredetileg levendulamézzel, pirított mandulával, cukorral és tojásfehérjével készítettek. Ma már adnak hozzá különböző természetes színezőanyagokat, vaníliát, egyéb fűszereket és glükóz szirupot is. Sötétebb változataihoz pedig csokoládét kevernek, ami már a gianduja születésének irányába mutat. Számtalan variációban és eljárással készítik de a montélimari nugát a mai napig etalonnak számít.

A valódi nugát felvert tojásfehérjéből, égetett cukorból vagy mézből, dióból vagy mogyoróból áll.
A trüffel lágy csokoládéból és tejszínből készül. Ma már alternatív tejszármazékokkal is készítik. Az egyik legismertebb kézműves csoki töltelék.

Trüffel

A trüffel német szó, jelentése szarvasgomba, de teljesen megszokott elnevezésként használják többnyire kerek kézműves csoki bonbonokra is. A kis, formátlan édességgombócok alakja hasonlít a szarvasgombára.

A legenda szerint régen a szarvasgombát portóiban és konyakban tartósították és előfordult az is, hogy miután a gombát kivették, a visszamaradt alkoholos italt kis csokoládé desszertek készítésére használták.

A ganache alapvetően lágy csokoládéból és tejszínből áll.Gyakran adnak hozzá vajat is, amitől még kellemesebbé válik az állaga. Keverhetünk hozzá számtalan gyümölcsöt püré formájában, gazdagíthatjuk kávéval, teával, finom borokkal, likőrökkel és ezerféle fűszerrel. A lágy ganache kerül az előre kiöntött kézműves csoki hüvelyekbe, a kevésbé lágyakból pedig trüffelgolyókat készíthetünk.

Ha pedig tálcába öntve hűtjük, majd formára vágjuk, vágott bonbonokat készíthetünk, melyeket lágy csokoládéba márthatunk ki. A variációk száma végtelen, kísérletezhetünk kedvünk szerint. Nézd meg a DantoniChocolate kézműves bonbon ajánlatát!